Pracodawca zamiast płacić ZUS wpisywał urlopy bezpłatne

Pracodawca zamiast płacić ZUS wpisywał urlopy bezpłatne. Gdy pracownicy się zorientowali zamyka firmę. Zgłoszone do kontroli PIP i ZUS. PIP nie robi kontroli ze względu na pandemię. Gdy zakład się zamknie pracodawca nie będzie już pracodawcą ani przedsiębiorcą. Proszę o porady.
anonim cytuj
01-12-2020
Kto był pracodawcą, tzn. spółka czy osoba fizyczna?

anonim cytuj
01-12-2020
Osoba fizyczna. Wpis do CEIDG

anonim cytuj
01-12-2020
Więc będzie dalej odpowiadał za zobowiązania powstałe w czasie prowadzenia działalności gospodarczej.

anonim cytuj
01-12-2020
Tak, wiem o tym. Będzie, o ile nie przepisał majątku na żonę, z którą ma rozdzielność.

anonim cytuj
01-12-2020
Jeśli to zrobił, to należy złożyć tzw. skargę pauliańską, na podstawie której sąd może orzec, że czynność ta będzie nieskuteczna względem określonych wierzycieli.

anonim cytuj
01-12-2020
Wiem, dziękuję bardzo. Na razie staramy się zapobiec zamknięciu bez kontroli. Terminy w sądach i do ewentualnej wypłaty z Funduszu Gwarantowanego są tak długie, że wszystko potrwa rok, może dwa. W środku pandemii to niewesoła perspektywa. Idą święta, oszukani ludzie zostają bez pracy, wypłat za urlop, środków w ZUS.

anonim cytuj
01-12-2020
Niestety, na te terminy, choć bardzo bym chciał, nic poradzić nie mogę. Jedyne, co można zaproponować, to czym prędzej wytoczyć powództwo i wnieść o zabezpieczenie roszczenia, żeby przynajmniej mieć gwarancję, że w razie wygranej uda się te środki wyegzekwować.

anonim cytuj
01-12-2020
Dziękuję bardzo za porady. Wniesiemy o zabezpieczenie i odsetki od dnia wniesienia.

anonim cytuj
01-12-2020
Trzymam kciuki!

anonim cytuj
01-12-2020

Sugerowane Tematy

Wysokie koszty sądowe.
Witam mąż dostał warunkowe umorzenie postępowania i grzywnę 1500 oraz koszty sądowe ponad 20 tys. Czy to możliwe żeby były tak duże koszty sądowe?...
Zadłużonie mieszkanie w spadku
Witam, jak to wyglada pod względem prawnym? Chłopak miał mamę, mama zmarła, było na nią i 2 innych członków rodziny mieszkanie. Spadek w formie mieszkania i działek przeszedl na niego, wiec ma 1/3 w tym wszystkim. Te dwie osoby wzięły pod jego niewiedzę pare lat temu, gdy chłopak był niepełnoletni, kredyt pod to mieszkanie. Obiecują, ze gdy zgodzi się na sprzedaż wszystkich działek przepiszą wyzej wymienione mieszkanie na niego, zrzekając się swo...
Dziki lokator.
Witam. Zwracam się do Państwa z prośbą o radę może ktoś miał podobny problem. Otóż w 2017 roku uzyskałam wyrok eksmisyjny z prawem do lokalu socjalnego. Od 6 lat czekam na rzeczony lokal. Prawa takiego nie nabył mój były partner który obecnie zamieszkuje z nami. Na wyroku jest napisane że tylko ja i syn mamy prawo do lokalu. W tym roku zapadła decyzją o rozbiórce budynku w którym mieszkam. Co może znacznie przyspieszył procedurę otrzymania lokalu...
Płatność za wynajem mieszkania.
W umowie najmu kawalerki nie ma podanego nr bankowego do przelewów. Przez 3 miesiące wynajmujący przyjmował tylko gotówkę. Od tego miesiąca zgodził się na przelewy i dał mi NIEPODPISANĄ kartkę (coś niby rachunek) z nr konta i informacją ile mam zapłacić, za co i żeby w tytule przelewu wpisać "PRZELEW ŚRODKÓW". Jak powinien być przekazany nr konta do płatności wynikających z umowy? Czy musi być aneks do umowy? Czy wystarczy jak podpis...

Wyszukiwarka