Pracodawca zamiast płacić ZUS wpisywał urlopy bezpłatne
Pracodawca zamiast płacić ZUS wpisywał urlopy bezpłatne. Gdy pracownicy się zorientowali zamyka firmę. Zgłoszone do kontroli PIP i ZUS. PIP nie robi kontroli ze względu na pandemię. Gdy zakład się zamknie pracodawca nie będzie już pracodawcą ani przedsiębiorcą. Proszę o porady.
anonim cytuj
01-12-2020
Kto był pracodawcą, tzn. spółka czy osoba fizyczna?
anonim cytuj
01-12-2020
Osoba fizyczna. Wpis do CEIDG
anonim cytuj
01-12-2020
Więc będzie dalej odpowiadał za zobowiązania powstałe w czasie prowadzenia działalności gospodarczej.
anonim cytuj
01-12-2020
Tak, wiem o tym. Będzie, o ile nie przepisał majątku na żonę, z którą ma rozdzielność.
anonim cytuj
01-12-2020
Jeśli to zrobił, to należy złożyć tzw. skargę pauliańską, na podstawie której sąd może orzec, że czynność ta będzie nieskuteczna względem określonych wierzycieli.
anonim cytuj
01-12-2020
Wiem, dziękuję bardzo. Na razie staramy się zapobiec zamknięciu bez kontroli. Terminy w sądach i do ewentualnej wypłaty z Funduszu Gwarantowanego są tak długie, że wszystko potrwa rok, może dwa. W środku pandemii to niewesoła perspektywa. Idą święta, oszukani ludzie zostają bez pracy, wypłat za urlop, środków w ZUS.
anonim cytuj
01-12-2020
Niestety, na te terminy, choć bardzo bym chciał, nic poradzić nie mogę. Jedyne, co można zaproponować, to czym prędzej wytoczyć powództwo i wnieść o zabezpieczenie roszczenia, żeby przynajmniej mieć gwarancję, że w razie wygranej uda się te środki wyegzekwować.
anonim cytuj
01-12-2020
Dziękuję bardzo za porady. Wniesiemy o zabezpieczenie i odsetki od dnia wniesienia.
Witam.
Chciałam się upewnić jak wygląda sprawa alimentacji gdy dziecko ma 18 lat i przeniosło się do szkoły zaocznej. Jednocześnie chce podjąć pracę. Czytałam że nie zwalnia to ojca z płacenia alimentów jednak nie mam pewności. Proszę o informację
...
Wynajmuję od niespełna roku przez najem okazjonalny mieszkanie parze z Ukrainy (mają karty stałego pobytu, przybyli do Polski przed wojną) + niepełnoletniemu bratu (on przybył po rozpoczęciu wojny, siostra sprawuje opiekę nad nim (jej mama podpisywała to u notarialnie, jednak on kończy 18 lat w połowie roku).)
Niedługo kończy się umowa (była na rok) i będziemy chcieli ją z nimi przedłużyć. Moje pytania
1. Jeżeli zrobimy to poprzez aneks do umow...
Witam, w tym miesiącu wykorzystałem 8 dni urlopu z nowej puli (tj. za rok 2024) po czym złożyłem wypowiedzenie. Dziś otrzymałem telefon z działu kadr, że mój urlop nie ma pokrycia w przypadku wypowiedzenia i mam sobie za te dni załatwić z kierownikiem urlop bezpłatny w przeciwnym razie będę miał wystawione nieobecności w te dni. Dodam, że byłem zatrudniony od maja tamtego roku. Co powinienem zrobić ?...
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące wliczenia dojazdu do klienta w ramach czasu pracy. Mieszkam w Poznaniu a na mojej umowie o pracę miejscem wykonywania pracy jest "Cała Polska". Czas pracy - 8 godzin dziennie. Firma zajmuje się obsługą i serwisem systemów bezpieczeństwa. Codziennie wraz z resztą kadry spotykamy się na jednym z obiektów, na których mamy stały kontrakt, gdzie wyznaczono nam magazyn oraz pomieszczenie socjalne (nie jest t...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: