Pracodawca zamiast płacić ZUS wpisywał urlopy bezpłatne
Pracodawca zamiast płacić ZUS wpisywał urlopy bezpłatne. Gdy pracownicy się zorientowali zamyka firmę. Zgłoszone do kontroli PIP i ZUS. PIP nie robi kontroli ze względu na pandemię. Gdy zakład się zamknie pracodawca nie będzie już pracodawcą ani przedsiębiorcą. Proszę o porady.
anonim cytuj
01-12-2020
Kto był pracodawcą, tzn. spółka czy osoba fizyczna?
anonim cytuj
01-12-2020
Osoba fizyczna. Wpis do CEIDG
anonim cytuj
01-12-2020
Więc będzie dalej odpowiadał za zobowiązania powstałe w czasie prowadzenia działalności gospodarczej.
anonim cytuj
01-12-2020
Tak, wiem o tym. Będzie, o ile nie przepisał majątku na żonę, z którą ma rozdzielność.
anonim cytuj
01-12-2020
Jeśli to zrobił, to należy złożyć tzw. skargę pauliańską, na podstawie której sąd może orzec, że czynność ta będzie nieskuteczna względem określonych wierzycieli.
anonim cytuj
01-12-2020
Wiem, dziękuję bardzo. Na razie staramy się zapobiec zamknięciu bez kontroli. Terminy w sądach i do ewentualnej wypłaty z Funduszu Gwarantowanego są tak długie, że wszystko potrwa rok, może dwa. W środku pandemii to niewesoła perspektywa. Idą święta, oszukani ludzie zostają bez pracy, wypłat za urlop, środków w ZUS.
anonim cytuj
01-12-2020
Niestety, na te terminy, choć bardzo bym chciał, nic poradzić nie mogę. Jedyne, co można zaproponować, to czym prędzej wytoczyć powództwo i wnieść o zabezpieczenie roszczenia, żeby przynajmniej mieć gwarancję, że w razie wygranej uda się te środki wyegzekwować.
anonim cytuj
01-12-2020
Dziękuję bardzo za porady. Wniesiemy o zabezpieczenie i odsetki od dnia wniesienia.
Teściowie podpisali bardzo nie korzystną dla siebie umowę sprzedaży mieszkania.
Podpisali umowę przedwstępną w biurze nieruchomości i w umowie jest informacja o zadatku 10000zł.
Chcą zrezygnować z transakcji co wiążę się oczywiście z podwójną zapłatą zadatku.
I teraz mam 2 pytania.
Czy jest jakaś szansa na to, żeby tylko oddać kupującym ich 10000zł ?
Drugie pytanie natomiast mam takie iż Pani z biura domaga się po zerwaniu umowy przedwstępne...
Razem z partnerem wybudowaliśmy dom na moim gruncie. Kredyt na dom wzięliśmy razem i nadal go spłacamy. W KW widnieje tylko ja jako jedyny właściciel. Rozstaliśmy się i planujemy sprzedaż domu żeby spłacić zaciągnięty kredyt. Reszta pieniędzy chcemy podzielić się po równo a były partner swoją część przeznaczy na zakup mieszkania. Jak to zrobić prawnie by uniknąć opłat od spadków i darowizn....
Cześć
Mój ojecic zmarł 25.wrzesnia tego roku.
Mam już akt zgonu i chciałabym napisać do sądu o zrzeknięcie sie majątku po nim. Był bezdomny i niczego nie miał oprócz długów zapewne. Nie miałam z nim żadnego kontaktu od kilkunastu lat, był pozbawiony praw do mnie kiedy byłam nieletnia.
Czy ja mogę napisać o odrzucenie spadku bez żadnego powodu? Nie minęło jeszcze pół roku i już nie wiem czy mam powody jakieś pisać i czy bez nich sąd przyjmie mó...
Witam.
Mój tato wziął rozwód z moją mamą. Ożenił się drugi raz. Czyli żona mojego ojca to macocha. Nigdy mnie nie przysposobiła.
Mam męża.
Czy macocha może odmówić składania zeznań twierdząc, że jest rodziną dla niego męża?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: