Pracodawca zamiast płacić ZUS wpisywał urlopy bezpłatne
Pracodawca zamiast płacić ZUS wpisywał urlopy bezpłatne. Gdy pracownicy się zorientowali zamyka firmę. Zgłoszone do kontroli PIP i ZUS. PIP nie robi kontroli ze względu na pandemię. Gdy zakład się zamknie pracodawca nie będzie już pracodawcą ani przedsiębiorcą. Proszę o porady.
anonim cytuj
01-12-2020
Kto był pracodawcą, tzn. spółka czy osoba fizyczna?
anonim cytuj
01-12-2020
Osoba fizyczna. Wpis do CEIDG
anonim cytuj
01-12-2020
Więc będzie dalej odpowiadał za zobowiązania powstałe w czasie prowadzenia działalności gospodarczej.
anonim cytuj
01-12-2020
Tak, wiem o tym. Będzie, o ile nie przepisał majątku na żonę, z którą ma rozdzielność.
anonim cytuj
01-12-2020
Jeśli to zrobił, to należy złożyć tzw. skargę pauliańską, na podstawie której sąd może orzec, że czynność ta będzie nieskuteczna względem określonych wierzycieli.
anonim cytuj
01-12-2020
Wiem, dziękuję bardzo. Na razie staramy się zapobiec zamknięciu bez kontroli. Terminy w sądach i do ewentualnej wypłaty z Funduszu Gwarantowanego są tak długie, że wszystko potrwa rok, może dwa. W środku pandemii to niewesoła perspektywa. Idą święta, oszukani ludzie zostają bez pracy, wypłat za urlop, środków w ZUS.
anonim cytuj
01-12-2020
Niestety, na te terminy, choć bardzo bym chciał, nic poradzić nie mogę. Jedyne, co można zaproponować, to czym prędzej wytoczyć powództwo i wnieść o zabezpieczenie roszczenia, żeby przynajmniej mieć gwarancję, że w razie wygranej uda się te środki wyegzekwować.
anonim cytuj
01-12-2020
Dziękuję bardzo za porady. Wniesiemy o zabezpieczenie i odsetki od dnia wniesienia.
Mam pytanie. Jak Mieszkałam w
Polsce z mężem kupiłam mieszkanie. W 2008 roku wzięliśmy rozwód, nie było podziału majątku. Na akcie notarialnym jestem tylko ja. Mieszkam teraz poza Polska. Pytanie czy ja mogę to mieszkanie w Pl sprzedać ? Czy po sprzedaży muszę mu dać pieniądze ? On nigdy nie pracował i od czasu separacji nie dał ani grosza na dzieci. Jak to wygląda w świetle prawa ? Może ktoś może pomóc?...
Dziecko urodzone 18.10. Jego babcia zmarla równe 9 miesięcy wcześniej. Czy spadek po babci należy odrzucić? Czy ze względu na to,że w chwili śmierci, dziecka nie było na świecie nie trzeba tego robić?...
Witam,
zwracam się się z prośbą o pomoc, sytuacja dotyczy mojego syna, który ma aktualnie 27 lat.
Płacę alimenty w wysokości 1100 zł, on natomiast kończy aktualnie politechnikę i broni magistra (studia dzienne), w zeszłym roku
bronił dwukrotnie inżyniera natomiast wcześniej jeden rok powtarzał, postanowiłem założyć sprawę o zniesienie obowiązku
alimentacyjnego, którą przegrałem i kosztowało mnie to 6k, (sprawa założona w zeszłym roku) czy ...
Mój brat zmarł, a za miesiąc urodzi mu się córka. Jego narzeczona pochodzi z Ukrainy i na wiosnę planowali ślub. Wszyscy łącznie z matką bardzo chcemy żeby dziecko miało polskie obywatelstwo i nazwisko po ojcu. Co zrobić w takiej sytuacji? Jak uznać ojcostwo?
Czy da się też pomóc matce nabyć obywatelstwo w takiej sytuacji?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: