Pracodawca zamiast płacić ZUS wpisywał urlopy bezpłatne

Pracodawca zamiast płacić ZUS wpisywał urlopy bezpłatne. Gdy pracownicy się zorientowali zamyka firmę. Zgłoszone do kontroli PIP i ZUS. PIP nie robi kontroli ze względu na pandemię. Gdy zakład się zamknie pracodawca nie będzie już pracodawcą ani przedsiębiorcą. Proszę o porady.
anonim cytuj
01-12-2020
Kto był pracodawcą, tzn. spółka czy osoba fizyczna?

anonim cytuj
01-12-2020
Osoba fizyczna. Wpis do CEIDG

anonim cytuj
01-12-2020
Więc będzie dalej odpowiadał za zobowiązania powstałe w czasie prowadzenia działalności gospodarczej.

anonim cytuj
01-12-2020
Tak, wiem o tym. Będzie, o ile nie przepisał majątku na żonę, z którą ma rozdzielność.

anonim cytuj
01-12-2020
Jeśli to zrobił, to należy złożyć tzw. skargę pauliańską, na podstawie której sąd może orzec, że czynność ta będzie nieskuteczna względem określonych wierzycieli.

anonim cytuj
01-12-2020
Wiem, dziękuję bardzo. Na razie staramy się zapobiec zamknięciu bez kontroli. Terminy w sądach i do ewentualnej wypłaty z Funduszu Gwarantowanego są tak długie, że wszystko potrwa rok, może dwa. W środku pandemii to niewesoła perspektywa. Idą święta, oszukani ludzie zostają bez pracy, wypłat za urlop, środków w ZUS.

anonim cytuj
01-12-2020
Niestety, na te terminy, choć bardzo bym chciał, nic poradzić nie mogę. Jedyne, co można zaproponować, to czym prędzej wytoczyć powództwo i wnieść o zabezpieczenie roszczenia, żeby przynajmniej mieć gwarancję, że w razie wygranej uda się te środki wyegzekwować.

anonim cytuj
01-12-2020
Dziękuję bardzo za porady. Wniesiemy o zabezpieczenie i odsetki od dnia wniesienia.

anonim cytuj
01-12-2020
Trzymam kciuki!

anonim cytuj
01-12-2020

Sugerowane Tematy

Samobójstwo fotografa, jak odzyskać pamiątki ślubne?
Proszę o poradę. Sprawa jest dosyć trudna, ponieważ dotyczy kwestii śmierci. Koleżanka skorzystała z usług fotografa, uprzednio płacąc za usługę wykonania zdjęć ŚLUBNYCH, niestety kilka dni po zdjęciach osoba popełniła samobójstwo. Nie bardzo wiemy co mamy w takiej sytuacji zrobić, czy jest szansa odzyskania jakkolwiek tych udokumentowanych wspomnień bądź chociaż pieniędzy? Jak to wygląda w kwestii prawnej?...
Wypowiedzenie umowy.
Cześć, pracownik ma umowę na czas określony do 31.10.2023, 15.10 podpisał już kolejną umowę na czas określony, która wejdzie w życie 1.11, jednak pracownik zmienił zdanie i chce złożyć wypowiedzenie, którą umowę powinien wypowiedzieć?...
Czy jest to możliwe by na L4 rozwiązano ze mną umowę?
Mam pytanie, pracuje w ZK praca już mi tak siadła na psychikę że wzięłam L4 od psychiatry. Od znajomych wiem że dyrektor nie był tym zadowolony, wzywa mnie na rozmowę o zaistniałej sytuacji mam obawy że chce mi wręczyć rozwiązanie umowy lub dyscyplinarkę z jakiegoś tam powodu. Czy jest to możliwe by na L4 rozwiązali ze mną umowę ?...
Co robić, gdy drugi rodzic nie płaci alimentów?
Jestem po rozwodzie, alimenty zostały zabezpieczone w kwietniu, jednak dziecku nie została przelana nawet złotówka. Mamy październik. Gdzie to zgłosić? Czy można od razu do prokuratury? Funduszu?...

Wyszukiwarka