Nie otwarty testament

Dzień dobry.
Sytuacja wygląda następująco: po zmarłej 2 lata temu osobie pozostał testament. Jedna z osób, która możliwe, że jest ujęta w testamencie (dziecko zmarłego) kilkukrotnie nie stawiła się na sprawę, przez co testament do tej pory nie został otwarty. Wie o terminach spraw, ale celowo się na nie nie stawia. Osoba ta zajęła jedną z nieruchomości, zmieniła zamki mówiąc do pozostałych osób (też dzieci) że to jej sie należy i rzekomo jest jedynym dziedziczącym.
Pytanie pierwsze: Co jeśli ta osoba nadal nie stawi się na sprawę, na której testament ma zostać otwarty? Czy zostanie otwarty mimo jej nieobecności? Jeśli tak to po jakim czasie?
Pytanie drugie: Jeśli według testamentu nieruchomość ta przypadnie innej osobie, jakie kroki należy podjąć, aby ta zajmująca osoba ją opuściła?
anonim cytuj
25-11-2020
Czy ta osoba mieszkała tam przed śmiercią spadkodawcy?

anonim cytuj
25-11-2020
Nie, spadkodawca mieszkał sam. Nieruchomość zajęła po jego śmierci.

anonim cytuj
25-11-2020
Więc nie ma prawa tam mieszkać. Najlepiej zgłosić do sądu wniosek o wyznaczenie zarządcy spadkiem do czasu uprawomocnienia się wyroku i nakazanie opuszczenia lokalu do czasu rozstrzygnięcia. Zarządca będzie dbal aby masa spadkowa się nie uszczupliła itd.

anonim cytuj
25-11-2020

Sugerowane Tematy

Kwota wolna od zajęcia z rachunku bankowego.
Dzień dobry. Od niedawna jestem po raz pierwszy "ofiarą" egzekucji. Zalegam 7500 zł. Komornik wszedł na konto po czym oczywiście pojawił się minus o tej wartości oraz informacja o kwocie wolnej. Natomiast w dniu wypłaty dostałem przelew 2600 zł i to akurat rozumiem jednak dług na koncie zmniejszył się o ten właśnie przelew (czyli pozostaję -4900), a nie o pozostałą o część wypłaty, która , to powinna iść na poczet tegoż długu. Przy tym...
rozwiązanie umowy o prace, urlop itp. kwestie
Dzień dobry kilka pytań do obeznanych w temacie 1). umowa na czas nieokreślony. Jestem zmuszony rozwiązać umowę z pracodawca w jak najdogodniejszej dla mnie formie. Mam urlop zaległy za 2023 r. w wymiarze 26 dni + z obecnego roku (wypracowany). W przypadku gdybym jutro tj 13.022024 złożył wypowiedzenie, to ile dokładnie należy mi się urlopu za 2024? Rozumiem, ze będąc na urlopie za 2023 r. nadal mi rośnie urlop za 2024? 26 dni ...
Jak liczy się czas pracy w delegacji?
Pracodawca wysyła mnie i innych pracowników na szkolenie wyjazdowe, które odbywa się w miejscu oddalonym o 240 km od miejsca pracy. Szkolenie odbywa się w godzinach 10-17, więc aby dotrzeć na miejsce, czas wyjazdu musi być o godzinie 7:30, a powrót do miejsca pracy nastąpi najwcześniej o godzinie 19:30. Czy osobie, której zostają dodatkowo powierzone obowiązki kierowcy (zostanie w tym dniu wydany pojazd służbowy), czas dojazdu będzie wliczać się...
Czy czterolatek może mieć swoje konto bankowe?
Mam po byłym mężu postępowania komornicze z blokada konta, co miesiąc mam z wynagrodzenia o prace potrącane pieniądze wpływa mi tylko kwota wolna od zajęć.. Chcę założyć mojemu niepełnosprawnemu czteroletniemu dziecku konto na które wpływały by świadczenia 500 +, oraz zasiłek pielęgnacyjny. Czy dziecko w tym wieku może mieć swoje konto?, Czy jeśli będę współwłaścicielem konta to również komornik może je zająć?...

Wyszukiwarka