Zrzeczenie się spadku przez niepełnoletnią

Cześć,
mam dwie siostry, jedna nie pełnoletnia. Jakiś czas temu zmarł mój ojciec. auto podzielone jest między mnie, dwie siostry i matką na 1/4 własności. Uzgodniliśmy, że auto będzie używać pierwsza siostra. Chciała ono je przepisać na siebie, lub w niedalekiej przyszłości wymienić na nowsze. Jednak problemem jest to, że druga z sióstr jest poniżej 18roku życia i nie może się zrzec swojej części.
1.Czy można jeździć normalnie autem, które jest zarejestrowane na nieboszczyka? W przypadku kontroli policji siostra nie chce się tłumaczyć.
2. Jak druga, niepełnoletnia siostra powinna się zrzec swojej części?
anonim cytuj
10-11-2020
Składacie wniosek o zarząd majątkiem nieletniego i prosicie o przepisanie na rzecz siostry.

anonim cytuj
10-11-2020
dzięki. ja muszę się też zrzec swojej części, mieszkam w innej części Polski, mogę się zrzec swojej części bez konieczności jechania kilku godzin tylko po to żeby przez 5 minut porozmawiać z prawnikiem?

anonim cytuj
10-11-2020
zrzec się nie możesz po tym jak spadkobierca nie żyje, możesz przekazać w darowiźnie a to wymaga was oboje u notariusza

anonim cytuj
10-11-2020
Jeździć może bez problemu, co do młodszej siostry to należy przeprowadzić podział spadku i w planie podziału np. spłacić ja lub przyznać inne dobra o podobnej wartosci

anonim cytuj
10-11-2020
dzięki za pomoc

anonim cytuj
10-11-2020

Sugerowane Tematy

Sprawca uciek z miejsca kolizji, co moge zrobić?
Dzień dobry. 30 września miałem kolizję z prawdopodobnie pijanym kierowcą. Sprawca zbiegł z miejsca zdarzenia. Podałem policji Numer rejestracyjny, markę, kolor pojazdu oraz rysopis sprawcy. Po czym dostaje pismo po nowym roku z Komendy powiatowej policji że sprawa została umorzona z powodu niewykrycia sprawcy. Czy podałem zbyt mało informacji? Co mogę zrobić aby wyegzekwować rzetelne podejście do sprawy? Dziękuję i Pozdrawiam....
Dane ojca w akcie urodzenia dziecka.
Chciałabym prosić o poradę odnośnie NN w akcie urodzenia. Jakie są procedury? Jak to wygląda po porodzie jeśli ojciec będzie chciał ubiegać się o uznanie ojcostwa? Kto płaci za testy? Na jaką pomoc mogę liczyć z racji tego, że alimentów automatycznie nie mogę pobierać?...
Właściciel nie chcę oddać kaucji, czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy?
Witam, mam taki problem. Wynajmowałam mieszkanie, właściciel powiedział, że nie odda mi kaucji od razu bo musi poczekać, aż przyjdą wyrównania ze spółdzielni. Kazał czekać do lipca. Mieszkanie zdałam w kwietniu. Odezwałam się do niego dwa tygodnie temu i niestety cisza. Nie odpisuje, nie odbiera. Mam tylko umowę najmu, a brak zwrotu kaucji tylko ustnie przy zdaniu mieszkania. Czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy? Co mogę zrobi...
sprzedaż samochodu - zaliczka
Witam. Może ktoś z państwa mi podpowie jak prawnie to wygląda. Mianowicie: wystawiłam ogłoszenie w celu sprzedaży auta. Znalazł się kupiec który chciał te auto oczywiście zakupić. Niestety facet był zagranicą, więc poprosił mnie o "rezerwacje" samochodu do czasu jego powrotu do Polski. W tym celu wysłał zaliczkę 500zl abym napewno nie podejmowała żadnych czynności ze sprzedażą auta, tym samym miałam pewność, że facet z pewnością je k...

Wyszukiwarka