Zrzeczenie się spadku przez niepełnoletnią

Cześć,
mam dwie siostry, jedna nie pełnoletnia. Jakiś czas temu zmarł mój ojciec. auto podzielone jest między mnie, dwie siostry i matką na 1/4 własności. Uzgodniliśmy, że auto będzie używać pierwsza siostra. Chciała ono je przepisać na siebie, lub w niedalekiej przyszłości wymienić na nowsze. Jednak problemem jest to, że druga z sióstr jest poniżej 18roku życia i nie może się zrzec swojej części.
1.Czy można jeździć normalnie autem, które jest zarejestrowane na nieboszczyka? W przypadku kontroli policji siostra nie chce się tłumaczyć.
2. Jak druga, niepełnoletnia siostra powinna się zrzec swojej części?
anonim cytuj
10-11-2020
Składacie wniosek o zarząd majątkiem nieletniego i prosicie o przepisanie na rzecz siostry.

anonim cytuj
10-11-2020
dzięki. ja muszę się też zrzec swojej części, mieszkam w innej części Polski, mogę się zrzec swojej części bez konieczności jechania kilku godzin tylko po to żeby przez 5 minut porozmawiać z prawnikiem?

anonim cytuj
10-11-2020
zrzec się nie możesz po tym jak spadkobierca nie żyje, możesz przekazać w darowiźnie a to wymaga was oboje u notariusza

anonim cytuj
10-11-2020
Jeździć może bez problemu, co do młodszej siostry to należy przeprowadzić podział spadku i w planie podziału np. spłacić ja lub przyznać inne dobra o podobnej wartosci

anonim cytuj
10-11-2020
dzięki za pomoc

anonim cytuj
10-11-2020

Sugerowane Tematy

Egzekucja z konta firmowego.
Wiemy, że chronione są (zwolnione z zajęcia) środki na wypłaty pracownicze, składki ZUS czy też podatki... A jak to się ma w kwestii zaległych podatków?...czy zgromadzone środki na zajętym rachunku bankowym może bank mi odblokować na spłatę "starych podatków" (zaległe podatki)?...
Wykupienie części domu bez wiedzy współwłaścicieli
Witam mam pytanie i proszę o pomoc... Mam 1/2 i 3/4 domu zapisana i wszystko prawnie uregulowane ale drugą część domu czyli 1/4 maja dzieci zmarłego właściciela no i niestety moi wspólni właściciele postanowili dom sprzedać mimo mojej chęci wykupu ale niestety wykluczyli mnie i czy jest szansa zmuszenia ich prawnie do takiego postępowania , czy jest szansa wykupić drugą niecałą polowe domu bez zgody właścicieli a właściwie współwłaścicieli...
Pracuje w Zakładzie Pielęgnacyjnym i zaraziłam się, czy leki powinnam zakupić za swoje pieniądze??
Witam. Sprawa wygląda następująco: Jeśli pracuje w Zakładzie Pielęgnacyjnym i zaraziłem się świerzbem, ale nie tylko i ja bo i reszta kadry też to czy leki powinnam zakupić za swoje pieniądze?? Pytam ponieważ wszystkich jednocześnie pracowników proszono o zakup lekòw związanych z tą chorobą o kupno na swój koszt. Dziękuje za wszelkie odpowiedzi ...
Zakupy przez internet.
Mąż kilka dni temu zrobił zakupy przez internet na stronie sklepu. Z niewiadomych przyczyn sklep naliczył bardzo duże rabaty. Mąż przed dokonaniem zakupu zadzwonił do sklepu, oni jednak nie widzieli u siebie problemu i byli zdziwieni sytuacją. Mąż dokonał zakupu za ponad 500 zł, został mu naliczony rabat na całą kwotę, z czego musiał jedynie zapłacić za przesyłkę. Teraz pytanie, bo w cuda nie wierzę. Czy mamy farta i przez dziwny błąd na stroni...

Wyszukiwarka