Kto zajmie się dziećmi po śmierci matki

Czy matka może wskazać osobę, która miałaby przejąć opiekę nad dziećmi po jej śmierci lub w przypadku np przebywania w śpiączce lub bez świadomości? Czy jest to wiążące? Co w przypadku, kiedy dzieci mają ojca ale matka chce, aby w takiej sytuacji opiekę przejęły inne osoby np jej matka (babka dzieci) lub siostra? Jak to wygląda od strony prawnej?
anonim cytuj
18-07-2020
Nie. Po śmierci matki drugi rodzic zajmuje się dziećmi, chyba że mie może (np. jest w zakładzie karnym). Z automatu władza rodzicielska jest przywracana o ile ją ograniczono.

anonim cytuj
18-07-2020
Nie, nie ma możliwości zapisania dzieci w testamencie. Można oczywiście wyrazić swoją wolę, ale nie jest to wiążące. O prawie do opieki nad dziećmi zadecyduje sąd, kierując się tych dzieci dobrem. Pierwszeństwo ma oczywiście to żyjące z rodziców, chyba że sąd uzna inaczej.

anonim cytuj
18-07-2020

Sugerowane Tematy

Czy należy mi się dzień wolny za święto w sobotę?
Witam, czy pracownik przebywający za zwolnieniu od 4 do 12 stycznia ma prawo do dnia wolnego za 6 stycznia? Znalazłam takie odpowiedzi: "Dodatkowy dzień wolny nie przysługuje jednak osobom, które są w tym dniu na zwolnieniu chorobowym, zasiłku macierzyńskim czy urlopie bezpłatnym." " Jeśli pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim, które obejmuje okresem swojego trwania również święto przypadające w sobotę, to nie traci on praw...
Do sklepu przychodzi zapowiedziana wcześniej inspekcja. W razie mandatu płaci sklep, czy taki mandat też płacą pracownicy?
Witam. Mam pytanie. Czy jeżeli przychodzi inspekcja handlowa do sklepu, wcześniej zapowiedzenia i przyszedł mail do kierowników, że w razie mandatu płaci sklep, to czy taki mandat tez muszą płacić pracownicy?...
Alimenty na rodzica.
Dzień dobry, Od ponad 2lat nie utrzymuje kontaktów z toksycznym ojcem dzięki pójściu na terapie. Ojciec całe życie znęcał się nade mną i moją siostrą psychicznie i fizycznie. Teraz ojciec chce podać nas z siostrą o alimenty, bo żyje, jak twierdzi, w niedostatku, a my nie utrzymujemy z nim kontaktu i mu nie pomagamy. Chciałbym zrzec się dziedziczenia po nim, ale czy uchroni mnie to przed ewentualnym płaceniem alimentów na niego? Ojciec chce by...
Nieuczciwa konkurencja.
Pracowałem przez dłuższy czas na zasadzie umowy o współpracę (świadczyłem usługi jako jednoosobowa działalność gospodarcza). Bez zapisów o zakazie konkurencji, ale z klauzulą poufności. Jakiś czas temu nasze drogi z pracodawcą się rozeszły (umowa o współpracy wypowiedziana). Ja świadczyłem sobie usługi dalej we już na własną rękę dla nowych klientów. Ostatnio jednak jeden z klientów mojej starej firmy, którego bardzo zaniedbano po moim odejściu ...

Wyszukiwarka