Matka mojego dziecka chce wyjechać z synem do Niemiec do pracy. Mam pełne prawa rodzicielskie. Czy może ona wyjechać z naszym synem bez mojej zgody?
anonim cytuj
17-07-2020
Może jeżeli w wyroku jest "każdorazowe miejsce zamieszkania matki". Zobacz co masz w wyroku. Jeśli nie ma takiego zapisu to możesz spać spokojnie chyba że o zgodę poprosi sąd.
Po bardzo burzliwej sprawie o nabycie spadku po mojej zmarłej siostrze sąd po niemal 2 latach wydał postanowienie wedle, którego jestem jednym ze spadkobierców. W skład spadku wchodzi m.in. mieszkanie. Osoba, która według mojej wiedzy do tej pory dysponowała kluczami, a także pobierała korzyści z tego tytułu (czynsz od lokatorów zamieszkujących mieszkanie) wypiera się tego. Lokatorzy nie otwierają mi drzwi. Co mogę zrobić? Czy mogę wezwać ślusarz...
Mam pytanie. Posiadam konto w alior banku, mam zajecie komornicze na kwotę 838 złoty zarabiam najniższą krajową, wypłatę dostaje 28 każdego miesiąca a kwotę wolną od zajecia mam wykorzystaną i się odnawia 1 dnia każdego miesiąca czy te 838złoty zostanie zablokowane z mojej najniższej krajowej i czy odblokują mi te pieniądze pierwszego dnia miesiąca jeżeli kwota wolna od zajecia się odnowi? Dodam że Kwotę wolną od zajecia komorniczego mam wykorzy...
Czy praca w branży informatycznej (programowanie, administrowanie serwerami itp.) w Polsce wymaga zakładania jednoosobowej działalności gospodarczej? Jeżeli tak, na jakiej podstawie prawnej? Jeżeli nie, czy i gdzie mogę zgłosić sytuację, w której firmy (w tym korporacje) przerywają rozmowę kwalifikacyjną i mnie odrzucają po usłyszeniu, że nie prowadzę i nie chcę prowadzić działalności?...
Od jakiegoś czasu prowadziłem sobie sprzedaż na Allegro, na zasadzie działalności nierejestrowanej (kupowanie z AliExpress, sprzedaż na Allegro). W tym miesiącu tak się sprzedaż rozszalała, że przekroczyłem wczoraj 2700pln dochodu. Teraz jest między 2700pln a 3000pln. Wiem, że zgodnie z literą prawa oficjalnie powinienem teraz założyć działaność w urzędzie itp, itd... ale może ktoś miał podobną sytuację. Co jeżeli nie założę działalności w ciągu ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: