Art. 19. 1. Jeżeli w wyniku kontroli stwierdzono, że produkt nie jest
oznakowany zgodnie z wymaganiami określonymi w rozdziale 2 oraz przepisami
wydanymi na podstawie art. 8 i 9, wojewódzki inspektor Inspekcji Handlowej może,
w drodze decyzji, żądać usunięcia niezgodności w określonym terminie.
2. Jeżeli w wyniku kontroli stwierdzono, że produkt może stwarzać zagrożenie
w określonych warunkach, wojewódzki inspektor Inspekcji Handlowej może,
w drodze decyzji:
1) żądać oznakowania produktu odpowiednimi wyraźnie i zrozumiale
sformułowanymi w języku polskim ostrzeżeniami o zagrożeniach, jakie może on
stwarzać;
2) wstrzymać wprowadzanie produktu na rynek do czasu jego odpowiedniego
oznakowania.
3. Kopie decyzji, o których mowa w ust. 1 i 2, są niezwłocznie przekazywane
organowi nadzoru.
4. Wojewódzki inspektor Inspekcji Handlowej może upoważnić inspektora
Inspekcji Handlowej do wydania w jego imieniu, w toku kontroli, decyzji, o których
mowa w ust. 1 lub 2.

Ustawa o ogólnym bezpieczeństwie produktów art. 19

Poprzedni

Art. 18. 1. W toku kontroli wojewódzki inspektor Inspekcji Handlowej może w szczególności: 1) żądać wszelkich informacji niezbędnych do stwierdzenia, czy produkt jest bezpieczny; 2) sprawdzać, w r...

Nastepny

Art. 20. 1. Organ nadzoru wszczyna z urzędu postępowanie w sprawie ogólnego bezpieczeństwa produktu, zwane dalej „postępowaniem”, w przypadku gdy z ustaleń kontroli wynika znaczne prawdopodobieństwo...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 12 grudnia 2003 r. o ogólnym bezpieczeństwie produktów
  • Wejscie w życie 31 stycznia 2004
  • Ost. zmiana ustawy 19 września 2020
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 23 11 2020
Komentarze

Wyszukiwarka