Art. 64. 1. Podmioty działające na rynku spożywczym lub na rynku materiałów
i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składają wniosek o wpis do
rejestru zakładów albo o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów,
w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności,
w formie pisemnej, według wzorów określonych odpowiednio na podstawie art. 67
ust. 3 pkt 2 i 3.
1a. W przypadku zmiany danych podmiot działający na rynku spożywczym lub
na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składa
wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów, w formie pisemnej, według wzoru
określonego na podstawie art. 67 ust. 3 pkt 4, w terminie 30 dni od dnia powstania
zmiany.
2. Wniosek zawiera:
1) imię, nazwisko i numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę,
siedzibę i adres wnioskodawcy, numer identyfikacyjny REGON, jeżeli taki
numer posiada, oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP);
1a) numer w rejestrze przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym, o ile
wnioskodawca taki numer posiada;
1b) numer identyfikacyjny w ewidencji gospodarstw rolnych, w rozumieniu
przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw
rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności – w odniesieniu do
podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących działalność
w zakresie dostaw bezpośrednich;
2) określenie rodzaju i zakresu działalności, która ma być prowadzona w zakładzie,
w tym rodzaju żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu;
3) określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności
gospodarczej.
3. Do wniosku dołącza się:
1) (uchylony)
2) (uchylony)
3) (uchylony)
4) w przypadku zgłoszenia urządzeń dystrybucyjnych, o których mowa w art. 63
ust. 2 pkt 2 – wykaz tych urządzeń zawierający typ urządzenia, nazwę
producenta i rok jego produkcji oraz datę uruchomienia.

Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia art. 64

Poprzedni

Art. 63. 1. Zakłady, o których mowa w art. 61, mogą rozpocząć działalność po zatwierdzeniu lub warunkowym zatwierdzeniu, a w przypadkach określonych w ust. 2, po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów...

Nastepny

Art. 65. 1. Wpis do rejestru zakładów następuje na podstawie: 1) wniosku podmiotu działającego na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w przypadk...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  • Wejscie w życie 28 października 2006
  • Ost. zmiana ustawy brak
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 28 10 2020
Komentarze

Wyszukiwarka