Art. 24. 1. Badanie laboratoryjne mięsa na obecność włośni jest
przeprowadzane w:
1) pomieszczeniu, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale II
w ust. 9 rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady
z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące
higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz.
UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), udostępnianym pracownikom Inspekcji lub
osobom wyznaczonym na podstawie art. 16 i 18 przez podmioty prowadzące
działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego lub
2) innym przeznaczonym do tego celu pomieszczeniu, którym dysponuje
Inspekcja.
2. Pomieszczenie określone w ust. 1, w którym jest przeprowadzane badanie
laboratoryjne mięsa na obecność włośni, zwane dalej „pracownią badania mięsa na
obecność włośni”, powiatowy inspektorat weterynarii wyposaża w odczynniki
i sprzęt niezbędny do prawidłowego przeprowadzenia tego badania, zgodnie
z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2075/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r.
ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w odniesieniu do włośni (Trichinella) w mięsie (Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 60, z późn. zm.).
3. Kierownik zakładu higieny weterynaryjnej lub osoba przez niego
upoważniona kontroluje, czy w pracowni badania mięsa na obecność włośni są
spełniane wymagania w zakresie systemu zarządzania wskazanym w art. 12 ust. 2
lit. a rozporządzenia nr 882/2004.
4. Kierownik zakładu higieny weterynaryjnej o stwierdzeniu naruszenia
wymagań określonych w ust. 3 w pracowni badania mięsa na obecność włośni
przez:
1) osobę wyznaczoną na podstawie art. 16 lub 18 – informuje powiatowego
lekarza weterynarii;
2) pracownika Inspekcji – informuje wojewódzkiego lekarza weterynarii.
5. W przypadku, o którym mowa w ust. 4 pkt 1, powiatowy lekarz weterynarii
nakazuje, w drodze decyzji administracyjnej, osobom wyznaczonym na podstawie
art. 16 lub 18 do przeprowadzenia badania laboratoryjnego mięsa na obecność
włośni, usunięcie stwierdzonych naruszeń, określając sposób i termin ich usunięcia.
6. W przypadku, o którym mowa w ust. 4 pkt 2, pracownik Inspekcji ponosi
odpowiedzialność porządkową lub dyscyplinarną na zasadach określonych
w przepisach odrębnych.

Ustawa o Inspekcji Weterynaryjnej art. 24

Poprzedni

Art. 23. 1. Stwierdzenie albo wykluczenie choroby zakaźnej zwierzęcia, w tym choroby odzwierzęcej, wydanie oceny mięsa, oceny zdrowotnej jakości produktów pochodzenia zwierzęcego, żywności, o której...

Nastepny

Art. 25. 1. Aby zapewnić jednolity sposób przeprowadzania badań laboratoryjnych dla celów kontroli urzędowych określonych w rozporządzeniu nr 882/2004, związanych z realizacją zadań, o których mowa ...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej
  • Wejscie w życie 1 maja 2004
  • Ost. zmiana ustawy 1 lipca 2020
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 03 11 2020
Komentarze

Wyszukiwarka