Art. 23. 1. Przepisów art. 18–22 nie stosuje się do środków spożywczych
wystawionych na działanie promieniowania jonizującego powstałego na skutek
zastosowania urządzeń pomiarowych lub kontrolnych pod warunkiem, że wchłonięta
dawka nie przekracza poziomu 0,01 Gy dla urządzeń kontrolnych, w których
wykorzystuje się neutrony, oraz 0,5 Gy w pozostałych przypadkach, przy
maksymalnym poziomie energii promieniowania wynoszącym 10 MeV w przypadku
promieni rentgenowskich, 14 MeV w przypadku neutronów i 5 MeV w innych
przypadkach.
2. Przepisów art. 19 pkt 3 i pkt 4 lit. b, art. 20–22 nie stosuje się do
napromieniania żywności przygotowywanej pod nadzorem lekarza dla pacjentów
wymagających diety o sterylnej czystości.

Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia art. 23

Poprzedni

Art. 22. 1. Minister właściwy do spraw zdrowia określi, w drodze rozporządzenia: 1) środki spożywcze, które mogą być poddane napromienianiu promieniowaniem jonizującym, maksymalne dopuszczalne dawk...

Nastepny

Art. 24. 1. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego muszą spełniać: 1) wymagania określone dla środków spożywczych powszechnie spożywanych oraz 2) szczególne wymagania w zakresie s...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  • Wejscie w życie 28 października 2006
  • Ost. zmiana ustawy brak
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 28 10 2020
Komentarze

Wyszukiwarka