Art. 23. 1. Stwierdzenie albo wykluczenie choroby zakaźnej zwierzęcia,
w tym choroby odzwierzęcej, wydanie oceny mięsa, oceny zdrowotnej jakości
produktów pochodzenia zwierzęcego, żywności, o której mowa w art. 3 ust. 1 pkt 2
lit. b, niejadalnych produktów pochodzenia zwierzęcego, produktów ubocznych
pochodzenia zwierzęcego, produktów pochodnych oraz pasz może być
poprzedzone przeprowadzeniem badań laboratoryjnych.
2. Badaniami laboratoryjnymi, w tym przeprowadzanymi w ramach
monitorowania i badań kontrolnych, są objęte również szkodliwe dla ludzi
i zwierząt czynniki biologiczne, chemiczne, fizyczne, odzwierzęce czynniki
chorobotwórcze oraz związana z nimi oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe,
określone w prawodawstwie weterynaryjnym, a także w przepisach dotyczących
pasz oraz bezpieczeństwa żywności i żywienia.
3. Wymagań dotyczących badań laboratoryjnych określonych w ustawie nie
stosuje się do badania trichinoskopowego na obecność włośni mięsa
przeznaczonego na użytek własny.

Ustawa o Inspekcji Weterynaryjnej art. 23

Poprzedni

Art. 22. Pracownicy Inspekcji oraz osoby, o których mowa w art. 16, 18 i 20, w zakresie wykonywania czynności określonych w ustawie podlegają ochronie prawnej przewidzianej dla funkcjonariuszy publi...

Nastepny

Art. 24. 1. Badanie laboratoryjne mięsa na obecność włośni jest przeprowadzane w: 1) pomieszczeniu, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale II w ust. 9 rozporządzenia (WE) nr 853/2004...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej
  • Wejscie w życie 1 maja 2004
  • Ost. zmiana ustawy 1 lipca 2020
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 03 11 2020
Komentarze

Wyszukiwarka