Art. 17. 1. Kontrola produktów w zakresie spełniania ogólnych wymagań
dotyczących bezpieczeństwa jest wykonywana przez wojewódzkiego inspektora
Inspekcji Handlowej.
2. Do kontroli, o której mowa w ust. 1, stosuje się przepisy ustawy z dnia
15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej (Dz. U. z 2016 r. poz. 1059 i 1823),
z uwzględnieniem przepisów niniejszej ustawy.
3. Wojewódzki inspektor Inspekcji Handlowej podejmuje czynności kontrolne
na wniosek organu nadzoru lub z urzędu.
4. W przypadkach, o których mowa w art. 15 pkt 1, wojewódzki inspektor
Inspekcji Handlowej może podjąć czynności kontrolne. O podjęciu czynności
kontrolnych wojewódzki inspektor Inspekcji Handlowej informuje organ nadzoru.

Ustawa o ogólnym bezpieczeństwie produktów art. 17

Poprzedni

Art. 16. 1. Organ nadzoru przekazuje informacje o prawdopodobieństwie niespełniania przez produkt wprowadzony na rynek wymagań dotyczących bezpieczeństwa, w szczególności informacje przekazane przez...

Nastepny

Art. 18. 1. W toku kontroli wojewódzki inspektor Inspekcji Handlowej może w szczególności: 1) żądać wszelkich informacji niezbędnych do stwierdzenia, czy produkt jest bezpieczny; 2) sprawdzać, w r...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 12 grudnia 2003 r. o ogólnym bezpieczeństwie produktów
  • Wejscie w życie 31 stycznia 2004
  • Ost. zmiana ustawy 19 września 2020
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 23 11 2020
Komentarze

Wyszukiwarka